Het juiste overstapmoment

U wil gaan overstappen, maar u twijfelt over het juiste moment? Als u nog nooit eerder bent overgestapt, heeft u een contract voor onbepaalde tijd. Dit contract mag u op ieder gewenst moment stopzetten, zonder dat u een overstapvergoeding verschuldigd bent aan uw oude energieleverancier. Wel moet u rekening houden met een opzegtermijn van 30 dagen.

Boetevrij overstappen

Al eerder overgestapt? Dan hangt het van de aard en loopduur van uw contract af op welk moment u boetevrij kunt overstappen. Met een onmiddellijk opzegbaar contract kunt u in circa zes weken boetevrij overstappen. Bij een contract met een bepaalde loopduur ligt dit anders. Uw oude energieleverancier kan u in zo’n geval een boete, oftewel overstapvergoeding, in rekening brengen. De hoogte van deze overstapvergoeding hangt af van diverse factoren, maar kan in ieder geval nooit hoger zijn dan € 250,= (indien u bij je nieuwe leverancier zowel gas als elektriciteit af wilt nemen). Verder geldt voor de hoogte van de overstapboetes het volgende: bij een 1-jarig contract bedraagt de opzegvergoeding maximaal 50 euro. Bij een 2-jarig contract wordt dit 75 euro en bij een 3-jarig contract 125 euro. Let er op dat deze bedragen gelden voor zowel gas als elektriciteit. Veel mensen nemen gas en elektriciteit af bij dezelfde leverancier. Dit betekent, dat de genoemde maximale boetebedragen in dat geval twee keer zo hoog kunnen zijn als de hiervoor aangegeven bedragen.

Overstappen lonend?

In veel gevallen vergoedt uw nieuwe energieleverancier de boete, zodat u niet zelf voor deze kosten opdraait. Dit is echter geen verplichting, dus laat u goed informeren voordat u daadwerkelijk overstapt! Vergoedt uw nieuwe energieleverancier geen overstapvergoeding en overweegt u toch om over te stappen, dan moet u de hoogte van de overstapvergoeding aftrekken van de besparing die u verwacht te verdienen met uw overstap. U weet dan direct of overstappen nog steeds lonend is in uw situatie. Nog even wachten met overstappen omdat u geen zin hebt in een overstapvergoeding? Let er dan op of u nog steeds in aanmerking komt voor een bepaalde actie of welkomstkorting.

Seizoen

Verder is ook het seizoen van belang bij het bepalen van het juiste overstapmoment. Zo betaalt u elke maand hetzelfde bedrag aan je energieleverancier, maar verbruikt u in de winter veel meer gas. Wat u in de zomer teveel betaalt, moet u dus zien als een ‘voorschotje’ op uw hogere verbruik in de winter. Stapt u net na de wintermaanden over, dan is de kans op bijbetalen groot. Bij een overstap net na de goedkopere zomermaanden krijgt u waarschijnlijk juist geld terug van uw oude energieleverancier. Wel moet u dan bij uw nieuwe leverancier waarschijnlijk bijbetalen.
Neem contact op

We zijn momenteel niet aanwezig. Stuur ons een mail via dit formulier.