Energie vergelijken

Sinds de liberalisering van de energiemarkt (2004) mogen energieleveranciers zelf de prijzen voor hun gas en stroom bepalen. Het kan dus zeer lonend zijn om de tarieven van verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Tijdig en verstandig overstappen scheelt u soms wel honderden euro’s op jaarbasis, maar… dit geldt alleen als u verstandig overstapt. Op het juiste moment en naar de juiste leverancier, dus. Het is dus zeker verstandig om u eerst goed te oriënteren, alvorens u de eventuele overstap maakt. Hiervoor loont het extra om energie te vergelijken, bijvoorbeeld met een energievergelijker of een energie aanbieding.

Wilt u weten of overstappen ook voor u verstandig is en zo ja, voor welke energieleverancier u het beste kunt kiezen? Zorg dan dat u weet wat de verschillende leveranciers in huis hebben op het gebied van vaste of juist variabele tarieven, kortingen en acties.

Blijkt de overstap naar een andere energieleverancier voordelig voor u te zijn? Dan kunt u vaak met enkele muisklikken al een contract afsluiten bij de energieleverancier van uw keuze. Overstappen regelt u vaak dus eenvoudig en snel, gewoon via internet.

Moet u uw huidig contract nog opzeggen? Dat kunt u doen via onze handige opzegbrief. Maar in veel gevallen is ook uw nieuwe energieleverancier bereid om uw oude contract voor u te beëindigen. Er zijn verschillende energieleveranciers die een gratis overstapservice aanbieden. Hou er wel rekening mee dat niet elk overstapmoment het meest gunstig is. Zo kunt u te maken krijgen met een overstapvergoeding (boete) als u overstapt vóórdat uw huidige contract afloopt. Meer informatie over overstappen op het juiste moment vindt u hier.

Denk ook aan
Wilt u overstappen naar een andere energieleverancier? Denk dan niet alleen aan de energieprijzen die worden aangeboden, maar ook aan bijvoorbeeld de voorwaarden van actiekortingen. Hoe wordt de korting verrekend? En is de korting eenmalig of profiteert u langere tijd van voordeliger tarieven?

Ook de looptijd van het contract is uiteraard van belang. De voorkeur van een energieleverancier zal vaak uitgaan naar een langer contract (3 tot 5 jaar), omdat de wervingskosten dan over een langere periode kunnen worden afgeschreven. Hierdoor is het soms mogelijk om de klant een gunstiger aanbieding te doen. Keerzijde van de medaille is in dat geval wel dat u langer gebonden bent aan het contract. Dit hoeft niet per definitie nadelig te zijn, maar het is wel iets waar u rekening mee moet houden.

Overweegt u in zee te gaan met een energieleverancier, besteed dan ook aandacht aan de klantenservice en de manier waarop de leverancier klachten afhandelt. U hebt immers weinig aan een leverancier bij wie u om de haverklap naar een duur servicenummer moet bellen omdat u een vraag, klacht of probleem heeft. Kies bij voorkeur voor een energieleverancier die is aangesloten bij de Stichting Geschillencommissie Energie en Water. Verder heeft u wellicht uw voorkeuren voor groene of grijze stroom. Voor het verbruik maakt het niets uit, maar de manier van opwekken is verschillend: grijze stroom wordt opgewekt door gas en kolen, groene stroom vaak met behulp van waterkracht. Voor uw portemonnee maakt het vaak niets uit: veel energieleveranciers bieden groene stroom aan voor de prijs van grijze stroom. Kiest u uit milieuvriendelijk oogpunt voor groene stroom, dan is het wellicht tijd om ook uw huishoudelijke apparaten onder de loep te nemen. Met energiezuinige apparaten of apparaten die werken op bijvoorbeeld zonne- of windenergie, bespaart u zowel geld als het milieu.

Besparen op uw energierekening doet u niet alleen door tijdig over te stappen naar een andere leverancier, maar ook door goed te letten op uw stroom- en gasverbruik. Natuurlijk denkt u er wel twee keer over na voordat u apparaten aanschaft die in de regel veel energie verbruiken, zoals een waterbed of een tropisch aquarium. Maar weet u dat ook een thuisgetapt biertje bakken met energie kost? Volgens een onderzoek van de Consumentenbond zelfs meer dan de wasmachine.

Besparen op gasverbruik kan u eveneens de nodige teruggaaf opleveren. De kachel een graadje lager en een warme trui aantrekken dus, maar ook: nadenken over de aanschaf van bijvoorbeeld gevel- of vloerisolatie. Ook kleine aanpassingen kunnen -op termijn- een wereld(je) van verschil maken: met LED-verlichting bijvoorbeeld bespaart u al snel 66 euro op jaarbasis. Of koop producten die werken op zonne-energie. U zult verbaasd staan over wat er tegenwoordig allemaal op zonne-energie verkrijgbaar is: van buitenverlichting tot wekker en van fotoframe tot scheerapparaat.

Twijfelt u over het energieverbruik van een apparaat, dan kunt u met het energielabel in één oogopslag zien waar u aan toe bent. Het energielabel is een wettelijk (Europese Unie) verplicht etiket wat informatie verstrekt over de hoeveelheid energie die een apparaat verbruikt. Apparaten zoals drogers, wasmachines, ovens, koelkasten, verlichting en televisies worden voorzien van een letter. Deze letters lopen van A+++ tot en met G. Apparaten met de aanduiding G gebruiken het meeste energie.

Ook voor ondernemers kan het een goede investering zijn om hun energieleverancier eens te vergelijken met andere aanbieders. Juist bij het MKB is energie vaak een van de grotere kostenposten, naast de kosten voor huisvesting en/of personeel.

Er zijn verschillende energieleveranciers die speciale contracten aanbieden voor ondernemers. Vrijwel ieder bedrijf komt hiervoor in aanmerking: niet alleen die grote multinational, maar ook de ZZP-er met het kantoor aan huis. Wel is het belangrijk om voor ogen te houden dat de energietarieven zoals aangeboden, in de regel worden vermeld exclusief BTW. Hierdoor lijkt u als ondernemer soms voordeliger uit te zijn met een zakelijk contract, terwijl dat in de praktijk misschien helemaal niet het geval is.

Waarmee u wél voordeliger uit bent: groen ondernemen. Met groen ondernemen bent u duurzaam bezig én bespaart u op energie. Besparingen die hard nodig zijn. De gemiddelde kantoorwerkplek in Nederland levert namelijk per jaar zo’n 5000 kilo aan CO2-uitstoot. Diezelfde werkplek kost u als werkgever ongeveer tienduizend euro’s aan energie. Door op energie te besparen, kunt u wel tot 15% rendement behalen, en dit getal geldt dan nog voor nieuwe gebouwen. Bij oudere kantoorgebouwen kan de besparing oplopen tot wel 30 of bij uitzondering zelfs 40%.

Wilt u weten hoeveel geld u op jaarbasis kunt besparen of welke aanbiedingen voor u interessant (kunnen) zijn, dan moet u eerst weten hoeveel energie u ongeveer verbruikt op jaarbasis. Hiervoor kijkt u bijvoorbeeld op uw eindafrekening van het voorgaande jaar.

Weet u niet hoeveel energie u op jaarbasis gebruikt? Dan kiest u voor een gemiddeld gebruik, gebaseerd op het aantal personen in uw huishouden.

Aantal personen Aantal kWh Aantal m3
1 persoon: 2000 kWh 1400 m3
2 personen: 2500 kWh 1600 m3
3 personen: 2501 kWh 1800 m3
4 personen: 2502 kWh 2300 m3
5 personen: 2503 kWh 3500 m3

Om uw energieverbruik bij te houden kunt u gebruik maken van een slimme meter. De verwachting is, is dat deze meter over een aantal jaar in elk huis in Nederland te vinden is. U kunt hier meer informatie vinden over de slimme meter: http://www.gaslicht.com/energie-informatie/slimme-meter

Gratis overstappen

Vragen of opmerkingen?

Uiteraard staan we open voor uw vragen en suggesties. Is iets niet onduidelijk, ontbreekt er informatie op de site of heeft u een handige toevoeging? Neem contact op. Houdt u hierbij wel voor ogen dat wij u niet van informatie kunnen voorzien met betrekking tot de vraag welke energieleverancier voor u het meest geschikt is. Wij bieden u als klant een onafhankelijke, informatieve website over al dan niet overstappen op een nieuwe energieleverancier. Met deze informatie willen wij het u zo gemakkelijk mogelijk maken zélf uw keuze voor een eventuele overstap te maken.

    Uw naam (verplicht)

    Uw email (verplicht)

    Onderwerp

    Uw bericht

    Neem contact op

    We zijn momenteel niet aanwezig. Stuur ons een mail via dit formulier.